Dağıtım ve Kompanzasyon Panoları
Dağıtım ve kompanzasyon panoları tek tek ele alınması anlaşılabilir olması açısından oldukça önemlidir. Bu iki panoyu tek tek almak gerekirse aşağıdaki gibi olmaktadır:
- Dağıtım panoları, fabrika ve atölye gibi elektriğin kullanıldığı işyerlerinde elektrik enerjisinin ana dağıtım yapıldığı panolara denmektedir. Dağıtım panosu ile bütün tesisin bir panodan kontrol edilmesi sağlanmaktadır. Genellikle fabrika gibi büyük iş alanlarında kullanılan panolar olarak karşımıza çıkmaktadır. Dağıtım panoları büyük tesislerde kompanzasyonlarla birlikte kullanılmaktadırlar.
- Kompanzasyon panoları, fabrikanın güç kat sayısını düzenlemek adına kondansatör ve gerekli ölçü aletlerinin üzerinde bulunduğu panolardır. Kompanzasyonlar elektrik sistemlerinin daha düzgün çalışması için üretilmiş panolardır. Yüklerin ve elektrik tesislerinde bulunan reaktif güç kompanzasyonlar tarafından sağlanmaktadır. Bundan dolayı reaktif güç kompanzasyonları olarak da adlandırılmaktadırlar. Kompanzasyon yapılmazsa şebekede güç kayıpları meydana gelebilir. Bu da üretim ve dağıtım sisteminin kapasitesini azaltacak bir etki yaratacaktır. Ayrıca enerji tasıma kapasitesinde de azalmalar meydana gelecektir. Bu nedenle kompanzasyon panoları oldukça önemlidir.
Dağıtım ve kompanzasyon panoları fabrika gibi büyük tesislerde mutlaka bulunması gereken tesisatlar arasında yer almaktadır. Üretimin devamlı olabilmesi adına bu panoların olması ve süreklik olarak bakımının yapılması gerekmektedir. Bu panolar sayesinde işletmelerin ürün üretiminde devamlılık sağlanacaktır. Ayrıca çalışan güvenliği açısından bakıldığı zamanda oldukça önemli yer tutmaktadırlar. Dağıtım ve kompanzasyonlar genellikle birlikte kullanılmaktadırlar. Ancak bu ikisinin birlikte kullanılması için kullanılacak olan tesisin oldukça büyük olması gerekmektedir.
Dağıtım Panolarının Özellikleri
Dağıtım ve kompanzasyon panoları birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Dağıtım panoları, kullanılacak alanın farklılığı açısından farklı özellikler barındırmaktadır. Yapıda bina dışına monte edilebilmesi durumunda harici tip özelliğine sahip olması gerekmektedir. Dağıtım panosunun bina içerisine kurulması durumunda havalandırma alanının bulunması gerekmektedir. Eğer doğal havalandırma bulunmuyorsa aspiratörü bulunan montajının yapılması gerekmektedir. Dağıtım panoları bina dışına yapılacaksa zorlu hava koşullarına karşı direnç göstermesi gerekmektedir. Dağıtım panolarının dış yüzeyleri genellikle cam elyaf takviyesiyle polyester tipi malzemeden üretilmektedir. Bu sayede farklı şekillerde üretilebilmektedirler. Dağıtım panoları kendi içlerinde dayanıklı malzemelerden yapıldıkları için bina içi ya da bina dışı kullanıma oldukça uygunlardır.
Kompanzasyon Panolarının Özellikleri
Dağıtım ve kompanzasyon panoları birbirinden farklı özelliklere sahip panolar olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Kondansatör grupları kompanzasyon panolarından takip edilmektedir. Kondansatör elektrik tesisatı içerisinde en önemli parça olarak karşımıza çıkmaktadır. Kompanzasyon kondansatör güç kaynağının düzeltilmesi için üretilmiştir. Kompanzasyon panoları tesislerde dağıtım panoları ile birlikte kullanılmaktadırlar. Birlikte değerlendirdikleri için montajları da birlikte yapılmaktadır. Bu panoların yükseklikleri genellikle 200-210 cm şeklindedir. Ayrıca derinliğinin de en az 40 cm olması gerekmektedir. Kompanzasyon panosunun eni tesisin büyüklüğüne göre belirlenmektedir. Kompanzasyon panosu harici ve dahili olmak üzere iki şekilde monte edilmektedir. Harici olarak monte edilecek olan panolara kesinlikle çatı yapılmalı ve havalandırma panjurları bulunmamalıdır. Dahili olarak monte edilecek olan panolarda ise havalandırma panjurları bulunmalıdır.
Cemre elektrik firmamızda birbirinden farklı özelliklere sahip Dağıtım ve kompanzasyon panoları ürünlerini bulmanız mümkündür.